RitzFlitz (105): The Headhunters – Speakers in the House

Door DJ Ritz

Hoewel Herbie Hancock na het uitbrengen van het album ‘The Return of The Headhunters’ (1998) niet meer betrokken is bij de latere releases van The Headhunters, is het goed nieuws dat na de release van ‘Platinum’ 11 jaar geleden, nieuw werk is verschenen van deze befaamde Amerikaanse jazz/funk/fusion formatie. Begin november 2022 bracht platenlabel Ropeadope namelijk het album ‘Speakers in the House’ uit.

Er zijn weinig bands die kunnen bogen op een geschiedenis die zo legendarisch is als die van The Headhunters. Het begon in 1973 toen Hancock de groep oprichtte, samen met saxofonist/klarinettist Bennie Maupin, bassist Paul Jackson, drummer Harvey Mason en percussionist Bill Summers.

Hun mix van jazz met funk en rock bereikte miljoenen fans van zowel jazz, rock, funk als R&B over de hele wereld. Van het album ‘Head Hunters’ zijn meer dan een miljoen exemplaren verkocht! Dit legendarische album heeft muzikanten van elk genre jarenlang geïnspireerd en is in de jaren ’80 en ’90 door vele rap-artiesten en producers gesampled. Wie kent bijvoorbeeld het nummer Chameleon niet?

‘Speakers in the House’ is dus, zoals hierboven vermeld, de opvolger van ‘Platinum’ (2011). Het gaat om een CD in een 4 panel digi-pak met een oplage van slechts 150 stuks, wat het gelijk een collectors item maakt. De band wordt nog steeds geleid en geproduceerd door twee originele leden: percussionist Bill Summers en drummer Mike Clark. Deze twee muzikanten weten de muziek van HH op zeer waardige wijze in ere te houden. De meeste tracks van ‘Speakers in the House’ zouden niet hebben misstaan op albums uit de hoogtijdagen van The Headhunters zoals ‘Thrust’, ‘Man-Child’, ‘Head Hunters’ of ‘Secrets’. Alle nummers van ‘Speakers in the House’ hebben die lekkere 70-er jaren vibe maar met een moderne feel. De opname en het geluid zijn ook top.

Het is mijns inziens een erg goede en zeer aanbevelenswaardige uitgave. Er staan 8 tracks op en de duur is 44:11. Je kunt het album hier aanschaffen, zolang de voorraad strekt.

Speciale vermelding verdient de track ‘HH 75’. Het is hoogst vermoedelijk een eerbetoon aan Hancock en geschreven ter ere van diens 75e verjaardag, met overigens erg aangenaam baswerk van Reggie Washington die als een prima vervanger kan dienen voor de vorig jaar helaas overleden BassMaster Paul Jackson.

Van het tijdloze topnummer ‘Actual Proof’, afkomstig van Thrust, staat op het album Speakers in the House een meer jazzy bewerking.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *