In januari 2014 hebben wij in ‘Documentaire over Betty Davis in de maak’ gemeld dat aan een film wordt gewerkt over de Amerikaanse funkzangeres Betty Davis. Vandaag is op de website Nasty Gal Movie en op social media een trailer verschenen van die documentaire. Het is tevens de start van een 60-dagen durende crowdfunding campagne om de film af kunnen te maken. Hiervoor is nog 65.000 dollar nodig. Met dat geld hoopt producente Giovanna Stopponi onder meer de rechten te verkrijgen van niet eerder gepubliceerde foto’s en live-opnamen van Betty. Een ander deel gaat naar platenmaatschappijen voor de licentierechten van haar songcatalogus (nodig voor de soundtrack). Ook zal een deel van het budget worden besteed aan reis- en verblijfkosten om Betty’s vroegere en nieuwe vrienden en collega’s in New York, Los Angeles, San Francisco, London, Tokyo en Pittsburgh te kunnen interviewen die nieuw licht kunnen werpen op het karakter van Betty en de verborgen gebleven latere jaren. Op de eerste dag is tot heden 2.490 dollar aan donaties bijeengebracht.
NASTY GAL – Movie Teaser from Native Voice Films on Vimeo.
Betty O. Mabry Davis, geboren op 26 juli 1945 in Durham, North Carolina, baarde in de jaren ’70 opzien met haar ranzige teksten en opzwepende energie op het podium. Dat botste met de cultuur van die tijd en leidde tot een door de NAACP (National Association for the Advancement of Colored People) en de zwarte middenklasse gesteunde boycot van haar muziek.
Betty wilde haar integriteit als vrouw en als songwriter boven alles behouden en geen concessies doen aan haar creativiteit. Dat leidde uiteindelijk tot het besluit om, op het hoogtepunt van haar roem in de vroege jaren ‘80, helemaal uit de muziekwereld te verdwijnen en zich af te zonderen van alles en iedereen uit haar verleden.
In het najaar van 2012, na intensief onderzoek, ontdekten documentairemakers Phil Cox en Damon Smith dat Betty woonachtig was in Pittsburgh en daar een rustig en anoniem bestaan leidde. Na verschillende gesprekken met Cox en Smith stemde Betty uiteindelijk in om haar verhaal te vertellen.
De filmmakers willen met de documentaire onder meer aantonen dat Betty Davis in termen van stijl, podium charisma en sexappeal niet onderdeed voor bijvoorbeeld Tina Turner of Chaka Khan en dat Betty de fundering heeft gelegd voor latere diva’s als Erykah Badu en Macy Gray, maar ook voor blanke soul zangeressen als Amy Winehouse en Nikka Costa.
Tot op de dag van vandaag blijft Betty Davis modeontwerpers en kunstenaars in de Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Frankrijk en Japan inspireren, van American Apparel tot de online modewinkel Nasty Gal Inc, die hulde brengen aan haar stijl.
De film belicht verder hoe Betty Davis met haar baanbrekende funkmuziek, teksten en podium act taboes doorbrak in de jaren ’70. Betty kwam in opstand tegen het vrouwbeeld dat toentertijd door de platenindustrie en de gevestigde cultuur werd opgedrongen.
Aan het begin van de 21e eeuw werd de muziek van stijl-icoon Betty Davis ontdekt door weer een nieuwe generatie nieuwsgierige fans. Niet in de laatste plaats doordat grote artiesten als Madonna, Prince en Lenny Kravitz in interviews kenbaar maakten door Betty te zijn beïnvloed.
Het verhaal van de ‘black panther woman’, zoals Carlos Santana haar noemt, zal naar verwachting in de tweede helft van 2016 te zien zijn in ‘NASTY GAL The Many Lives of Funk Queen Betty Davis‘. Zo gaat de documentaire heten.
Wie tot de film uitkomt meer wil weten over Betty Davis moet absoluut ‘Betty Davis: Flamboyante Diva’ lezen met allerhande feiten en wetenswaardigheden. Dit artikel van Peter Schong is in 2007 in popmagazine Heaven verschenen en is terug te lezen op Peter’s eigen site Boogie Down.