Zondagmiddag 7 december a.s. zendt NPO2 om 14.00u een documentaire uit getiteld ‘In groove we trust’. De film gaat over het leven van de Amerikaanse jazz-trombonist, multi-instrumentalist en zanger Joseph ‘Joe’ Bowie, de oprichter en bandleider van Defunkt.
Hoe gaan funky machismo en boeddhisme samen in één man? Die vraag probeert de door Robin van Erven Dorens geregisseerde film te beantwoorden. De documentaire neemt je mee in de groove van Joe Bowie, die met zijn band Defunkt als één van de vernieuwers geldt in de geschiedenis van de jazzfunk, vanwege de mix van totale vrijheid en strakke discipline.
Joseph Bowie (1953) is een broer van avant-garde-jazztrompettist Lester Bowie en saxofonist Byron Bowie en leerde eerst piano en congas spelen. Daarna stapte Joe over op de trombone.
Bowie begon zijn muzikale loopbaan bij het muziekcollectief ‘Black Artists Group’ uit zijn geboorteplaats St. Louis, waarmee hij twee jaar in Parijs verbleef. Hij was tevens lid van de Human Arts Ensemble, een ander collectief uit St. Louis, en werkte met verschillende groepen van no wave-saxofonist James Chance. Uit een van die groepen, James White and the Blacks, kwam rond 1978 de groep Defunkt voort. In de eerste helft van de jaren tachtig kampte Bowie echter met een zware heroïneverslaving waardoor hij steeds minder ging optreden. In het Nichiren Boeddhisme, de leer van Nichiren Daishonin, een Japanse priester die leefde in de 13e eeuw, vond Bowie de handvatten om zijn verslaving te bestrijden.
Omstreeks 1986 maakte Bowie een comeback met Defunkt in een nieuwe samenstelling. Behalve met Defunkt was Bowie ook actief bij verschillende andere musici en groepen, zoals de Ethnic Heritage Ensemble en de bigband van David Murray.
Bowie woont sinds 2003 in Nederland, in het plaatsje Gorinchem. Dat verklaart zijn samenwerking met Hans Dulfer en het POW Ensemble. Ook werkte Bowie mee aan het album ‘Funked Up & Chilled Out’ van Candy Dulfer uit 2009.
Veel van deze feitelijke informatie is terug te vinden op Wikipedia. De documentaire belicht met name de zwarte muziektraditie die voortkomt uit het slavernijverleden, het racisme in het St. Louis van Bowies jeugd en de vrije cultuur van het hippe New York in de jaren ’80. Deze elementen vormen samen de basis voor de film waar Bowies ‘levenslange strijd voor het recht op een eigen stem, een eigen geluid’ doorheen meandert.
Naast Joe Bowie zelf, treden in de documentaire een koor van betrokkenen op die een bijzondere wereld vertegenwoordigen, veelal jazzmuzikanten, sterke, kleurrijke persoonlijkheden, die op hun eigen manier deelnemen aan Bowie’s strijd.
‘Alles in deze film komt voort uit de muziek en eindigt in muziek: als in een funky rollercoaster’. Met deze woorden eindigt het persbericht over IN GROOVE WE TRUST, A Joe Bowie experience.
Kijken dus zondagmiddag 7 december a.s.