Een avond in Newburgh

Stewart International Airport in het plaatsje Newburgh was eind 20-ste eeuw de eerste geprivatiseerde commerciële luchthaven in de Verenigde Staten. In 2007 kwam een einde aan de privatisering en werd de luchthaven eigendom van de staat New Jersey.

Stewart_Int_Airport_signStewart International is niet altijd een civiele luchthaven geweest. Het was ooit in gebruik als militair vliegveld voor de nabijgelegen militaire academie West Point. In de Jaren ’70 werd Stewart Airfield echter gesloten en werden er al plannen gesmeed om er een commerciële luchthaven van te maken. De huidige ‘Stewart International Airport’ is ook de thuisbasis voor de 105th Airlift Wing van de New York Air National Guard en van de Marine Aerial Refueler Transport Squadron 452 (VMGR-452) van de United States Marine Corps Reserve. De Space Shuttle kan in geval van nood landen op Stewart, al is dit nog nooit gebeurd. Aldus Wikipedia.

Deze blog gaat niet over luchthavens maar over het ruimteschip van Dr. Funkenstein dat voorbereidingen treft om neer te dalen op moedertje aarde om het evangelie van de P-Funk te verspreiden. We schrijven 26 september 1976. De locatie is Hangar E van de op dat moment gesloten militaire luchtmachtbasis Stewart Airfield, ruim 100 km ten noorden van New York City.

George Clinton en zijn band Parliament hebben de hangar omgetoverd tot een gigantische oefenruimte. De sessie die daar gaat plaatsvinden zal de geschiedenis ingaan als ‘The Newburgh Session’, een groots opgezette laatste repetitie voordat de legendarische ‘Mothership Connection P-Funk Earth Tour’ van start gaat.

Neil Bogart, de grote baas van platenmaatschappij Casablanca waar Clinton en Parliament op dat moment onder contract staan, vroeg aan beginnend filmregisseuse Penelope Spheeris de repetitie te filmen. De beelden zouden naderhand door Casablanca worden gebruikt voor een promotievideo van het Parliament-album ‘Dr. Funkenstein’, dat eerder dat jaar was uitgebracht. Een groot deel van de Newburgh-film is echter nooit aan het grote publiek vertoond.

Casablanca Records, genoemd naar de gelijknamige film waarin Neils naamgenoot Humphrey Bogart de hoofdrol vertolkte, maakte toen naam met de extravagante rockband Kiss. Na een succesvolle concertreeks met Kiss wilde Neil van Parliament de grootste zwarte podium-act aller tijden maken. Het landen van een enorm ruimteschip, ‘the mothership’, op het podium zou onderdeel worden van de show. De act symboliseert de aankomst van Dr. Funkenstein en zijn clones op aarde om de P-Funk boodschap te verkondigen. ‘Put a glide in your stride, a dip in yo’ hip and come on up to the mothership.’

Bogarts plan slaagde. Na de in alle opzichten unieke repetitie in Newburgh werd Parliament inderdaad de grootste rondtoerende zwarte act binnen en buiten de Verenigde Staten.

De geluidsopname van de repetitie in Newburgh zijn persoonlijk eigendom van George Clinton, die de registratie zelf financierde. Het Amsterdamse platenlabel Funk to the Max Records heeft de audio opnieuw laten masteren en brengt The Newburgh Session nu uit in een digipack-uitvoering.

De inlay van de CD bevat originele foto’s van de bewuste sessie die nooit eerder zijn vertoond. Het album is eerder verschenen in een Japanse persing als ‘Mothership Connection Newberg Session’. Dat was in 1995 waarop Newburgh fout was gespeld, en met twee nummers erop die niet in Newburgh maar elders zijn gespeeld. ‘The Newburgh Session’ zoals Funk to the Max dat nu uitbrengt is de historisch juiste en tevens best klinkende versie.

The Newburgh Session 1976 (website)

Tracklist
1. Mothership Connection (Starchild)
2. Dr. Funkenstein
3. Do that stuff
4. Standing on the Verge of Getting It On
5. Undisco Kidd
6. Getting to Know You
7. Comin’ Round the Mountain

Bezetting:
Voices of the Nation
George Clinton, Garry Shider, Glenn Goins, Fuzzy Haskins, Calvin Simon, Grady Thomas, Ray Davis, Jeanette Washington, Debbie Wright

Bass
Cordell Mosson

Guitars
Mike Hampton, Garry Shider, Glenn Goins

Drums/Percussion
Jerome Brailey, Calvin Simon

Keyboards
Bernie Worrell

Horns
Fred Wesley, Maceo Parker, Richard Griffith, Rick Gardner

Op 22 en 23 november heeft Funk To The Max Records een stand op de grootste Platen- en CD Beurs van Europa, gehouden in de Jaarbeurs te Utrecht. Daar zal The Newburgh Session uiteraard verkrijgbaar zijn. Wie niet kan wachten kan ‘m bestellen via de website van Funk to the Max.

3 gedachten over “Een avond in Newburgh

  1. Een fantastische plaat! Fijn dat het na al die jaren toch uitgekomen is. Een prachtige aanvulling op mijn p-funkcollectie. Alles is super strak gespeeld en je hoort nou heel goed de genialiteit van de nummers en het vakmanschap van de original p-funkateers.
    Maar waar zet ik hem nou in de kast; bij de oude releases of bij de nieuwe?
    Thanks Funk to The Max,

    Dodge

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *